Stand with Israel

קידום ופרסום אתרים במנועי חיפוש

קידום ופרסום של אתרי אינטרנט באמצעות מנועי חיפוש הוא אחד מתחומי השיווק הוותיקים ביותר ברשת האינטרנט, אשר ניתן למצוא את השורשים שלו עוד בזמנים בהם רשת האינטרנט המסחרית הייתה בחיתוליה, אי שם באמצע שנות התשעים… ההבדל העקרוני הוא שאז מנועי החיפוש אשר שלטו בכיפה כדוגמת יאהו היו מנועי חיפוש פשוטים למדי שהתבססו בעיקר על התאמת המילים שהמשתמש הקליד בתיבת החיפוש לתוכן של הדף המוחזר ולכן לעיתים קרובות החזירו תוצאות לא אופטימאליות.
 
בנוסף לזאת, מנועי חיפוש אחרים כלל לא התבססו על התאמה של מילות מפתח,  אלא השתמשו ברשימה ידועה ומוכרת של אתרים, כך שטווח החיפוש שלהם היה מצומצם והיה חלק גדול מאוד של הרשת שלא היו מסוגלים לראות כלל (מכיוון שכל הוספה של אתר למאגר דרשה פעולה ידנית…)
 

המהפכה של גוגל

כל זה השתנה עם כניסתה של גוגל לשוק מנועי החיפוש בסוף שנות ה – 90. הגישה של גוגל הייתה מהפכנית לזמנה והציעה למדוד את הרלוונטיות של האתרים לפי כמות הדפים האחרים שקישרו אליהם וניתוח האופן בו הם עשו זאת. לדוגמה, אם יש שני אתרים העוסקים בביטוח, האתר שיקבל יותר קישורים עם המילה ביטוח, הוא זה שידורג גבוה יותר על מילה זו כאשר המשתמש יקליד את המילה "ביטוח" בתיבת החיפוש. אלגוריתם זה נקרא PageRank ועד היום הוא אחד מהאלגוריתמים המזוהים ביותר עם גוגל. (למרות שהוא ממש לא היחיד בו היא משתמשת).
 
כמובן שעם השנים האלגוריתם נעשה יותר מורכב ונוצרה תחרות בין האנשים אשר השתייכו אל קהילת מקדמי האתרים ובין גוגל, כאשר כל צד מנסה להקדים את השני מראש בכמה צעדים, כשלפעמיים גוגל הייתה זו שהוצפה באתרים לא רלוונטיים שעלו למקומות גבוהים בתוצאות ולפעמיים המקדמים הם אלו שחטפו זפטה (למרות שלא כולם השתמשו בשיטות פסולות).
 
במקביל , מנועי החיפוש האחרים ובראשם יאהו (וכיום בינג של מיקרוסופט) לא רצו להישאר מאחור ולכן הציגו אלגוריתמים העובדים לפי אותם עקרונות של גוגל, אם כי המשקל שניתן לכל פרמטר בדירוג (ויש כמה מאות כאלו בכל רגע נתון) השתנה מעט ממנוע למנוע… (אפשר לחשוב על כך קצת כמו הנוסחה הסודית של קוקה קולה לעומת המתחרות פפסי ו – RC קולה).

ההבדל בין קידום ממומן לקידום אורגני

עד כה נגענו בעיקר בקידום אורגני שהוא קידום המדרג אתרים לפי הרלוונטיות שלהם, אך קיים גם קידום מסוג אחר שהוא קידום ממומן. בקידום ממומן, יש מספר מפרסמים המתחרים על מקום בשטחי המודעות הייעודיים של גוגל או מנועי חיפוש אחרים. המפרסם שיופיע במקום הגבוה ביותר הוא זה שהמודעה שלו היא הרלוונטית ביותר לשאילתא והעמוד אליו היא מפנה מספק את חווית הגלישה הטובה ביותר (אם כי גוגל מסתכל גם על ביצועי מודעות קודמות והיסטורית החשבון כולו). מלבד זאת, עליו להיות מוכן לשלם את הסכום המינימאלי להופעה בעמוד הראשון.

 

 
ראוי לציין שמלבד פרסום באתרי גוגל עצמם, ניתן לפרסם גם באתרי שותפים, בתוך קטעי וידאו (דרך יו-טיוב) ואפילו ליצור מודעות שמקשרות לרשת החברתית גוגל פלוס – הכול דרך מערכת הפרסום של מנועי החיפוש (בגוגל מדובר ב-Adwords).

לא רק גוגל

בארץ קיימת דומיננטיות כמעט מוחלטת לגוגל וזאת מכיוון שהסכם הפעולה של יאהו עם אתר וואלה הופסק כבר לפני כמה שנים. בינג הוא אמנם מנוע חיפוש ברירת המחדל של דפדפן אינטרנט אקספלורר, אך מכיוון שהוא לא מותאם טוב לעברית וגם הפופולאריות של דפדפן אקספלורר איננה בדיוק בשמיים, אף הוא לא בדיוק רלוונטי אלינו.
 
אם כך, אנחנו נשארים בעיקר עם אתרי אינדקסים קטנים יותר שכפי שהסברנו בתחילה, הם לא בדיוק מנועי חיפוש, אלא כוללים רשימה ידועה מראש של אתרים. מביניהם, הפופולאריים ביותר הם ככל הנראה בזק, דפי זהב ו-Netex – שהוא בעצם דף אחד מאוד ארוך עם קישורים לאתרים פופולאריים (כיום חלק ממאקו).
 
בנוסף, מאז שכבר לא מתבצע סקר רשמי של דירוג אתרים בארץ (סקר TIM), קשה אפילו יותר לעקוב אחר האתרים הפופולאריים ועלינו להסתמך על השערות או מדד Alexa שמודד את הפופולאריות של האתרים באמצעות משתמשים המתקינים את סרגל החיפוש שלו.

חברות קידום אתרים

עד כה נגענו בחלק התיאורטי ובאופן בו מנועי החיפוש פועלים, אבל כאשר אנחנו רוצים להעלות את החשיפה עבור האתר שלנו ולהופיע במקומות גבוהים, בדרך כלל נצטרך להסתייע בשירותיה של חברת קידום אתרים חיצונית (בין אם מדובר בקידום אורגני או קידום ממומן). מטרתה של החברה היא לזהות את נקודות התורפה באתר שלנו ולטפל בהן כך שהוא יזכה לחשיפה אופטימאלית במנועי החיפוש.
 
 בנוסף לכך, החברה תבצע "מחקר מילות מפתח" כדי למקד את האתר בביטוים שהגולשים הכי רלוונטיים עבורו עשויים יהיו לחפש, במקום שיהיה מדובר בבול פגיעה שבו גולש אקראי יקליד ביטוי שמוזכר באתר כבדרך אגב. זוהי הסיבה שמי שרוצה לקדם את האתר שלו ברצינות, לעיתים עשוי לגלות שהוא צריך לבצע שינויים היקפיים במבנה של האתר או בתוכן שלו.
דבר נוסף שחשוב לדעת הוא שלמרות שתהליך קידום אתר הוא דבר שאפשר ללמוד באופן עצמאי, הוא עשוי לגזול שעות אם לא ימים ארוכים מאוד מצוות האתר, ואילו עבודה באמצעות חברת קידום אתרים לא רק חוסכת את הזמן הזה, אלא שברוב המכריע של המקרים היא גם מקצועית ובטוחה יותר.
 
 

תגובות 0
עוד בנושא
JOIN THE DISCUSSION

אין להעתיק תוכן מאתר זה!